Hoppa till sidans innehåll

Magjön 2007 av EP


MAGSJÖN (EP) I fyrtiofem minuter är det bara några svaga cirklar som syns på ytan.

De flyttar sig stundtals--,,och bevakas intensivt.

--,,Är cirklarna stilla för länge kan något ha hänt, säger dykledaren Anna Pettersson.

 

Enköpingsföreningen Water Frogs Diving Team har en sak som de alltid sätter främst. Säkerheten. En ytbärgare och en dykledare ska ständigt finnas på land för att spana ut över vattenytan. När dykarna flyttar sig följer de efter.

--,,Nej, nu gick de in i viken, jag måste kolla att de har det bra, säger Anna Pettersson plötsligt där hon står och spanar efter sina dykpar.

Snabbt och bestämt travar hon iväg genom skogen kring Magsjön utanför Strängnäs.

 

Övning, övning och åter övning

Varje år inträffar några dödsolyckor bland svenska dykare, främst genom okunskap. Det är mycket utrustning som ska fungera under vattnet--,,och mycket lugn som ska manas fram. När det farligaste som kan hända är att du får panik räcker det inte med att hoppas på det bästa. Du måste veta att det går bra.

--,, Får man panik vet man inte vad som är upp eller ner. Allt känns mörkt och kallt och ibland tar man i frustrationen ur "reggen" som luften kommer ur. Då riskerar man att dö. Att ha övat, må bra och att känna sig trygg är superviktigt inom dykning, säger Anna Pettersson.

Anna har själv 14 års erfarenhet av djupdykning. Hon säger att nästan alla olyckor drabbar dem som dyker på egen hand och inte följer någon klubbpraxis.

--,,Det är alldeles för många som inte följer de regler som finns kring dykning. Jag förstår mig inte på unga killar som ska spela tuffa. Själv vill jag leva. Men för dem som inte är med i en förening finns inga generella förbud mot att dyka själv, säger hon.

Enköpings dykarförening följer den franska skolan CMAS--,,med sina speciella checklistor och förhållningsregler. Och hittills har inga olyckor drabbat vattengrodornas dykgäng. Innan de går ner noteras ändå alltid de dykaranhörigas kontaktuppgifter--,,för säkerhets skull.

--,,Jag känner faktiskt inte till några dödsolyckor i Enköping eller Håbo. Men vi är alltid jätteförsiktiga. Det värsta som hänt oss är att trumhinnorna spräckts på någon som inte lyckats tryckutjämna, säger hon.

 

Familjeutflykt

Det är jämna par som är ute vid sjön den här dagen. Lena och Jan Erik Bergström börjar, tillsammans med Jennie Hallgren och Gérald Jesson. Anna Pettersson och Camilla Wilhelmsson börjar med att ta ansvar på land. Innan de första fyra sätter igång ägnas säkert en halvtimme åt rena förberedelser. Grodmännen klär sig omsorgsfullt i fleeceunderställ--,,medan utflyktssällskapets fem barn glatt springer omkring i solen. För en utflykt är just precis vad det är.

--,,Tio procent är dykning, resten är säkerhetsbestyr, fika och umgänge. Fikat är jätteviktigt, säger Anna Pettersson och bjuder på sin mammas hembakta kanelbullar.

Svetten lackar när utrustningen bit för bit sätts på plats. Och dykarna kan inte se fram emot något fika på åtskilliga blöta minuter. I stället tvingas de hängivna grodorna släpa ner 40 kilo utrustning var--,, till ett djupt, okänt mörker.

Är det verkligen inte roligare att bada?

--,,Att dyka är lite som att flyga. En sån enorm frihetskänsla att bara ligga där stilla och titta på fiskarna. I början kan det vara lite stånkigt men sen är det värt allting, säger Lena Bergström precis innan hon ger sig ner.

--,,Kom ihåg att dricka mycket vatten! ropar dykledaren.

Trycket gör att man blir kissnödig snabbare och behöver ännu mer vätska än normalt. Men svetten kyls snart ner i det sjugradiga vattnet på 15 meters djup.

 

Tillbaka i säkerhet

Efter nära en timmes väntan blir bubblorna på vattenytan plötsligt större. Tiden av frihet är förbi och det är dags att släpa de 40 kilona upp på sjökanten igen. Och snabbt springa på toaletten.

--,,Det var underbart där nere, säger Lena Bergström med ett avslappnat leende.

--,,Jag såg en gädda på så här nära håll!

Hon måttar med handen för att fisken knappt var längre bort än en halvmeter. Och det är lätt att erkänna att ett sådant möte inte är något man är med om varje dag. Åtminstone inte genom ett cyklopögas trettioprocentiga förstoring.

 

Emma Boëthius

Uppdaterad: 23 JUL 2013 15:35 Skribent: Jan Erik Havseden

Postadress:
Water Frogs - Sportdykning
Waterfrogs c/o Havseden, Bandygatan 11
74538 Enköping

Besöksadress:
Bandygatan 11
74538 Enköping

Kontakt:
Tel: +46703778888
E-post: This is a mailto link

Se all info